Czy sprzedaż lodów musi być rejestrowana na kasie fiskalnej

Zarówno duże restauracje, jak i niewielkie punkty gastronomiczne, mają obowiązek rejestrowania transakcji na kasie fiskalnej. Właściciele lodziarni wciąż jednak mają wątpliwości. Czy sezonowa sprzedaż lodów w niewielkiej budce rzeczywiście musi być rejestrowana na kasie fiskalnej?

 

Kasy fiskalne w małej i dużej gastronomii

Przedsiębiorcy podejmujący działalność gastronomiczną, w tym świadczący usługi kateringowe, są zobligowani do posiadania kasy fiskalnej i rejestrowania za jej pomocą każdej transakcji, już od pierwszego dnia działalności. Gastronomii nie dotyczą możliwości zwolnień z obowiązku posiadania kasy związane z niewielkim obrotem. Z obowiązku rejestracji sprzedaży na kasie istnieją zwolnienia, lecz nie dotyczą one sprzedaży lodów, nawet jeśli odbywa się ona sezonowo. Lodziarnie, tak jak zdecydowana większość rodzajów działalności gastronomicznej, muszą rejestrować transakcje na kasie już od pierwszego dnia.

Każdy podatnik, który zlekceważy ten obowiązek, musi liczyć się dotkliwymi konsekwencjami finansowymi. Jego podatek naliczony do momentu rozpoczęcia rejestracji transakcji na kasie, zostanie powiększony o 30% i musi się on też liczyć z karą grzywny w wysokości 240 dziennych stawek – nawet w przypadku jednorazowej transakcji bez paragonu.

 

Czy sprzedaż lodów musi być rejestrowana na kasie fiskalnej?

Nawet w przypadku działalności sezonowej na małą skalę, właściciele lodziarni zobligowani są do rejestrowania każdej transakcji na kasie fiskalnej już od pierwszego dnia działalności. W przypadku punktów sprzedaży lodów, szczególnie częste są w sezonie kontrole ze strony Urzędów Skarbowych w celu ustalenia, czy dana placówka stosuje się do obowiązku rejestrowania sprzedaży na kasie fiskalnej. Często stosowaną metodą są zakupy kontrolowane. W przypadku dużego popytu na lody, kiedy ustawi się przed okienkiem spora kolejka, wielu sprzedawcom zdarza się zapomnieć o wydaniu paragonu – ten błąd może kosztować ich grzywnę, nawet jeśli zdarzy się to tylko raz.
Po 1 lipca 2020 roku, urządzeniem, w jakie będą się musieli zaopatrzyć ci przedsiębiorcy, będzie kasa fiskalna online. Na czym polega różnica między tym urządzeniem, a zwykłą kasą fiskalną?

 

Kasa fiskalna online – również dla lodziarni

Kasa online to urządzenie połączone za pomocą internetu z bazą Centralnego Repozytorium Kas, gdzie po rejestracji urządzenia w systemie, będą przesyłane dane o każdej transakcji do Krajowej Administracji Skarbowej. Nawet sprzedaż pojedynczej porcji będzie musiała być zarejestrowana, a dane o tej sprzedaży trafią bezpośrednio do systemu. Kasy fiskalne online tak jak dotąd, będą drukować paragony papierowe. Chyba że klient poda swój kod nabywcy – wtedy będzie mógł otrzymać pocztą elektroniczną e-paragon. E-paragony będą dostępne również w przypadku sprzedaży rozliczanej kartą płatniczą – w takim przypadku klient nie będzie musiał podawać kodu.

Warto pomyśleć o tym, gdzie zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenie zanim nowe przepisy wejdą w życie.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *